Sladoled je zamrznuta slastica. Sastoji se od mlijeka i mliječnih proizvoda te nemliječnih sastojaka koji se dodaju u smjesu u svrhu podešavanja okusa, arome i  boje uz dodatak voća, voćnih aroma i čokolade..

Na tržištu  se nalaze u brojnim oblicima, okusima i pakiranjima.

Tehnološki postupak proizvodnje sladoleda može se podjeliti u dva dijela.

 Prvi dio je proizvodnja sladoledne smjese što obuhvaća: sastavljanje i miješanje smjese; predgrijavanje; homogenizaciju; pasterizaciju; hlađenje sladoledne smjese na 5°C te zrenje pri toj temperaturi 2-24 sata.

Drugi dio čine operacije zamrzavanja, nakon čega sladoledna smjesa postaje sladoled.

Hranjiva vrijednost sladoleda ovisi o vrijednosti sastojaka od kojih je proizveden. Mliječni i krem sladoledi sadrže sve sastojke mlijeka samo u različitim kategorijama, a dodaci voća i čokolada  povećavaju mu hranjivu vrijednost.

View the embedded image gallery online at:
http://slad.hr/prizvodnja#sigFreeIda56c6ab539